The Electrification - Celebrating Rob Franken

met Karel Boehlee, Peter Tiehuis, Theo de Jong en Bruno Castellucci

zaterdag 14 september 2019 20:30 - 23:00
Deuren open
20:00 - 21:30
Locatie
Zaal 1
Genre
muziek
Beschrijving

Rob Franken (1941-1983) was een unieke jazzpianist uit Rotterdam die op deze avond een eerbetoon krijgt door de muzikanten met wie hij speelden. Hij was autodidact en hanteerde een geheel eigen speel- en improvisatiestijl. Als eerste in Nederland bespeelde hij de Fender Rhodes elektrische piano. Hij begon met het  pionieren en experimenteren met synthesizers in de jaren zeventig, gegrepen door de nieuwe mogelijkheden en klankkleuren.

 

Waar kennen we hem van?
Hij was ruim tien jaar de vaste begeleider van de wereldberoemde harmonicagigant Jean 'Toots' Thielemans, die hij ook begeleidt in de filmmuziek van Turks Fruit.

Rob Franken is op honderden platen te horen en zat in het orkest van Rogier van Otterloo, The Skymasters, The Sesjun Four, de big band van Peter Herbolzheimer, en de funk-fusionband Scope. Ook was Rob Franken de centrale figuur tijdens de zogenaamde FuMu-sessies; Functionele Muziek, bedoeld als achtergrondmuziek in winkelcentra, hotels, liften, warenhuizen en luchthavens. Toen Rob Franken plotseling op 42-jarige leeftijd overleed kwam aan zijn enorme productie abrupt een einde. Maar zijn muziek wordt nog steeds uitgebracht, zo bracht 678 records nog zes exclusieve albums op vinyl uit van de FuMU-sessies.

 


Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden