Ed Wood

zondag 16 juni 2019 16:30 - 18:37
Deuren open
16:00 - 17:30
Locatie
Zaal 3
Genre
filmspecial
Kijkwijzer
6 jaar en ouder geweld angst Grof taalgebruik Angst Geweld vanaf 6 jaar
Beschrijving
Met de film Ed Wood brengt Batman-regisseur Tim Burton een prachtig eerbetoon aan een collega die de geschiedenis inging als ‘de slechtste filmmaker aller tijden’. Edward D. Wood junior dankt zijn reputatie aan drie B-films die hij in de jaren vijftig maakte. De regisseur opereerde in de marge van Hollywood, omringde zich met een bizar acteurs-ensemble en ging het liefst gekleed in roze angora truitjes.

Tim Burton toont zich met Ed Wood een barmhartig biograaf: hij concentreert zich op Woods grenzeloze optimisme en eindigt zijn film met de première van Plan 9 from outer space. Door middel van stemmige zwart-wit fotografie, een prachtige art-direction en enkele visuele en verbale citaten weet Burton de sfeer van Woods bloeiperiode uitstekend weer te geven. Wat de acteurs betreft is er sprake van een klein wonder: met Martin Landau als koploper lijkt het gezelschap in Ed Wood zo uit Woods oorspronkelijke films afkomstig. Landau’s prestatie als Bela Lugosi is werkelijk bovennatuurlijk. Met behulp van een verbluffende make-up, een perfect accent en Lugosi’s typische handgebaren bewijst hij dat de oorspronkelijke Dracula inderdaad onsterfelijk is. Johnny Depp kreeg de zware taak zich in de titelrol naast deze titan staande te houden, wat hem maar net lukt. De waarheid wordt alleen echt met voeten getreden in Depps personage: zo zien we hem te pas en te onpas in travestie rondlopen in een periode waarin Woods alter ego zich uitsluitend in huiselijke kring manifesteerde. Daarnaast vind er een ontmoeting met Orson Welles plaats, waarin Vincent D’Onofrio Welles beter doet dan Welles zelf. Al heeft Wood zijn grote voorbeeld nooit ontmoet, het is een prachtige vondst die uitstekend in de film past.
Met zijn postume ode aan Ed Wood en Bela Lugosi levert Tim Burton een fraai monument voor alle zwoegende B-filmers uit de jaren vijftig. Terloops zorgt hij ook nog voor de meest ironische voetnoot bij Woods tragische levensverhaal: Martin Landau’s bijrol en Rick Bakers make-up werden bekroond met een Oscar. Zijn overlijdensbericht werd er niet in afgedrukt, maar showbiz-bijbel Variety meldde na de uitreiking dat Ed Wood twee Oscars had gekregen. Zoiets kan alleen in Hollywood.
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden